De verevening van pensioenrechten bij echtscheiding is geregeld bij Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (WVPS).
De verevening van pensioenrechten bij scheiding
Ongeacht het huwelijksvermogensregime luidt de hoofdregel dat bij een echtscheiding beide ex-partners recht hebben op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of partnerschap door de andere ex-partner is opgebouwd. Dit noemen we verdeling van de pensioenafspraken en hierover maakt u samen afspraken bij uw echtscheiding.
Wist u dat ex-partners ook een andere verdeling van het ouderdomspensioen overeen kunnen komen?
1. Er kan worden gekozen voor het splitsing van het ouderdomspensioen; conversie genaamd. De ene partner krijgt een eigen pensioenpotje met een gedeelte van het ouderdomspensioen van de andere partner; òf
2. Er wordt in het geheel afgezien van de verdeling van het ouderdomspensioen (géén verevening).
Daarnaast heeft het einde van het huwelijk of partnerschap vaak ook gevolgen voor het partnerpensioen. Het is belangrijk om ingeval van echtscheiding of relatiebreuk het partnerpensioen (ook wel bijzonder nabestaandenpensioen genoemd) ook mee te nemen bij de pensioenafspraken.
Aangekondigde wetswijziging
Door het ministerie van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen is een wetswijziging aangekondigd waarbij voortaan de hoofdregel zou zijn dat de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of partnerschap door de andere ex-partner is opgebouwd, zou worden omgezet naar een eigen pensioenaanspraak voor de ex-partner (en dus op haar/zijn leven met eigen ingangsdatum). Dit noemen we conversie en betekent feitelijk een splitsing van het opgebouwde ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen in een eigen pensioenpotje voor iedere ex-partner (is gelijk aan punt 1 hiervoor). Deze gewijzigde wetgeving zou zijn ingegaan per 1 juli 2022.
Uitstel wetswijziging naar 2027
Om de pensioenuitvoerders meer tijd te gunnen om de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, is besloten om de inwerkingtreding van de gewijzigde WVPS uit te stellen naar 1 januari 2027. Naar verwachting zullen er enkele overbruggingsmaatregelingen worden geïntroduceerd. Vooralsnog blijft de hoofdregeling van toepassing waarbij dus op grond van de wet de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of partnerschap door de andere ex-partner is opgebouwd, dient te worden gedeeld.