Vanuit de praktijk merk ik maar al te vaak dat ex-partners niet meer samen hun belastingaangifte wensen te doen. Een logisch gevolg van een echtscheiding of relatiebreuk is immers dat ex-partners de gezamenlijke activiteiten zoveel mogelijk willen beperken. Voor het doen van een belastingaangifte is deze visie echter niet verstandig.
Einde fiscaal partnerschap
Door niet meer op hetzelfde adres ingeschreven te staan en een echtscheidingsverzoek bij een rechtbank (ingeval van huwelijk of geregistreerd partnerschap) in te dienen, eindigt voor de Belastingdienst in beginsel het fiscaal partnerschap. Met als gevolg dat de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten niet langer vrijelijk tussen (ex-)partners kunnen worden toegedeeld. Beide partners dienen dan ook afzonderlijk hun belastingaangifte te (laten) doen.
In het jaar van echtscheiding is het mogelijk om te opteren voor fiscaal partnerschap, waardoor de vrijelijke toedeling van gemeenschappelijk inkomsten en aftrekposten toch nog mogelijk blijft. Hierbij is iedere verdeling toegestaan, mits het totaal uiteraard niet de 100% zal overschrijden. Het uiteindelijke belastbare inkomen is bepalend voor de fiscale tegemoetkomingen. Een correct advies hierin kan dus veel voordeel opleveren.
Het voordeel van samen aangifte doen
De belastingaangifte van beide partners hangen dus nauw met elkaar samen. Het is dan ook raadzaam om de belastingaangifte op elkaar af te stemmen. Dit kan eenvoudig door de belastingaangifte samen te (laten) doen. Door te opteren voor fiscaal partnerschap, blijft het bovendien mogelijk om diverse aftrekposten (zoals hypotheekrente) zo gunstig mogelijk toe te delen per persoon. Daarnaast wordt voorkomen dat aftrekposten niet (volledig) worden benut.
U wilt het belastingvoordeel toch ook ten volle benutten?!